Welkom bij de nieuwsbrief ‘drie dingen’, waarin ik verslag uitbreng over de podcast ‘drie boeken’ en over mijn eigen leesavonturen. In deze aflevering laat ik je de cover zien van ‘103 boeken’ - het boek van de podcast dat begin mei verschijnt!
Nog in deze nieuwsbrief:
⭕️ goed nieuws en slecht nieuws over mijn podcastopname nu zaterdag op het Passa Porta Festival in Brussel
⭕️ van wie ik een sticker cadeau kreeg (en waarom ik daar heel blij mee was)
⭕️ en het woord: voraciously
Welkom bij drie dingen.
103 boeken - update
de cover
Ik werk volop aan het boek van de podcast: 103 boeken die je gelezen moet hebben. In het boek verzamel ik 103 bijzondere boeken, ontmoetingen en verhalen uit vijf jaar podcast. Een cadeautje, ook voor mezelf.
Zo ziet de cover eruit. Wat denk je? Het boek verschijnt op 6 mei.
ding 1: podcast
drie boeken #285: Randall Casaer
Randall Casaer is illustrator en kunstenaar. Ik hoorde zijn naam voor het eerst vallen als regisseur van de vroege shows van Wim Helsen. Samen hadden ze eerder als cabaretduo Vrolijk België het Humorologiefestival gewonnen. Hij maakt tekeningen en schildert.
Ik zocht Randall Casaer thuis op in Ellezelles bij Ronse, net over de Waalse grens. Hij woont er samen met zijn vriendin en de kinderen in een oud huis met een grote tuin. Hij vertelt in deze podcast over:
🔴 het podiumwerk in het begin van zijn carrière en de frustratie achteraf
🔴 het boek dat hem hielp genezen toen hij zwaar ziek was
🔴 het boek dat hij ooit uitleende aan Wim Helsen en dat in een totaal andere staat terugkwam.
En hij kiest het lekkerst ruikende boek ooit in deze podcast.
drie boeken op Passa Porta
Nu zaterdag 29 maart praat ik voor de podcast ‘drie boeken’ met schrijfster Yael van der Wouden. Het gesprek is deel van het prestigieuze Passa Porta festival.
er is goed nieuws en er is slecht nieuws
💢 Het goede nieuws: wat een eer om op dit festival te staan met mijn kleine podcast. Jeanette Winterson is er ook dit jaar! En Sandro Veronesi! Frank Westerman! Lize Spit! En Paul Murray! (van De bijensteek) En Philip Oehmke! (van wie ik nog nooit gehoord heb!) Enfin dolle pret.
💢 Het slechte nieuws: volgens mij gaat er niemand naar mijn ‘drie boeken’-opname komen kijken. Want 1: Je moet een ticket kopen voor de hele dag om naar de opname te komen kijken. En 2: Je moet vinden waar het is: in station Brussel-noord, in Track, een zaal waarvan ik niet wist dat ze bestond en ik kom ongeveer elke dag in Brussel-noord.
Los daarvan kijk ik enorm naar uit naar ons gesprek. Wat ik wil vragen aan Yael van der Wouden:
❓hoe het is om als Nederlandstalige schrijfster te debuteren in het Engels en meteen op de shortlist van de Booker Prize te belanden
❓wat ze vond van haar eigen boek toen ze het las in de Nederlandse vertaling
❓welke drie boeken ze gekozen heeft voor de podcast (uiteraard)
❓of ze het gezellig vindt wij hier zo met ons tweetjes in een voor de rest lege zaal in Brussel-noord
❓of ik een handtekening krijg in mijn exemplaar van De Bewaring? alstublief Yael? please? pleasepleaseplease?
Als je wil komen: zeer welkom! Zaterdag 29 maart om 14u in Track, station Brussel-noord. 24 euro voor een dagpas.
ding 2: boekentip
Leonieke Baerwaldt: Dagen als vreemde symptomen
Dagen als vreemde symptomen is de nieuwe roman van de Nederlandse schrijfster Leonieke Baerwaldt. In het boek vertelt een moeder over haar relatie met haar zwaar gehandicapte dochter. Het meisje kan een beetje voelen, niet lopen en niet spreken, wellicht nauwelijks iets begrijpen.
De moeder noemt zichzelf eerst Sisyphus - ze rijdt steeds opnieuw de rolstoel met haar dochter naar het dagcentrum. Er is een vader maar daar hebben we niet veel aan. Er komen waanbeelden. Er is uitzinnige liefde en twijfel en onmacht. De vraag wordt gesteld (vooral door anderen) bij welke mate van bewustzijn we van een mens kunnen spreken.
Dagen als vreemde symptomen is een intens boek, waarvan je moet bekomen na het lezen.
Mensen staan laag in de rangorde van dingen die je interessant vindt. Dat begin ik steeds beter te begrijpen. Ze kunnen niet stilzitten, laten zich niet uitgebreid bevoelen. Mensen worden ongemakkelijk wanneer jij je aandacht op hen richt. (p. 135)
ding 3: film
Heathers
Merkwaardige oude film gezien: Heathers met Christian Slater en Winona Ryder. In een volle KASK Cinema in Gent, waar studenten vaak voorstellingen organiseren en inleiden.
Heathers speelt zich af op een klassieke middelbare school in de Verenigde Staten. Veronica (Winona Ryder) probeert zich te handhaven tussen de oppervlakkige vriendschappen van drie meisjes die Heather heten. Ze leert het buitenbeentje van de school kennen, gespeeld door Christian Slater.
Grappige, bizarre film die voor mij een voorspiegeling is van Pump Up the Volume die twee jaar later zou verschijnen. Daarin speelt diezelfde Christian Slater opnieuw een rebel op een high school: deze keer een radiodj die vanuit de kelder van zijn ouderlijk huis de school de duvel aandoet.
Over Pump Up the Volume deze week meer - in mijn radioprogramma op Willy.
Waar ik blij van word
🔴 Dankuwel aan de kunstenaar die een reeks kabouterhuisjes bouwde in het Molenbos in Grobbendonk. Hier vind je foto’s. Grote fan van guerilla-acties die iedereen blij maken.
🔴 Ik kwam het woord voraciously tegen in het boek Days at the Morisaki Bookshop. In combinatie met lezen een geweldig woord. Betekent vraatzuchtig. Ik wil a voracious reader zijn.
Enkele mensen hebben de vorige nieuwsbrief niet in hun mailbox gevonden. Hij heet Het werd zomer en je vindt hem hier. (voor de volledigheid)
hoe is het nog met? (gasten van de podcast)
🟥 Erwin Mortier (aflevering 53) brengt eind augustus het boek Vlaamse vergezichten uit, een ‘biografisch getinte cultuurgeschiedenis’, over een voorvader die secretaris was van een van de eerste literaire verenigingen van Vlaanderen, en een andere voorvader die de Hitlergroet bracht toen hij voorbij de Brusselse Beurs liep.
🟥 Hetty Helsmoortel (aflevering 154) is samen met Lieven Scheire tot eredoctor van de UAntwerpen geslagen. Ze kregen de titel voor de manier waarop ze wetenschap bij het brede publiek brengen.
🟥 Heel veel podcastgasten hebben zich solidair verklaard met Palestina: Elisabeth Lucie Baeten, Dalilla Hermans, Eva Mouton, Ish Ait Hamou, Hanne Luyten, Daphne Agten, Tijmen Govaerts, Linde Merckpoel, Raf Njotea, Michèle Cuvelier en vele anderen postten een foto met de tekst ‘I speak up for Palestine’.
wat ik nu aan het lezen ben
⭕️ Satoshi Yagisawa: Days at the Morisaki Bookshop
cadeautje
Ik heb afgelopen week een cadeautje gekregen van mijn collega-Willy-presentator Eppo Janssen. Hij bracht een sticker mee van een collega-radiostation uit Austin, Texas in de Verenigde Staten. Zo te zien een zusterstation van Willy. Blij met een sticker. Een kinderhand is gauw gevuld.
Nog één ding
Laatste opdracht
Je verliest me, mijn liefste, verliest me, zoals een vrouw in de weer met de was haar gouden ring verliest. Je zult me zoeken in het schuim van woorden, ogen en gezichten, maar ik zal blinken ergens op een vreemde plek. Je verliest me, mijn liefste, verliest me, zoals de jager de tere ree verliest, als hij haar dode lichaam heeft. Je zult me zoeken in het bos van herinneringen en gebaren, maar ik zal ergens kwijnen in de dichte schaduw. Je verliest me, mijn liefste, verliest me, maar jij bent mijn land en mijn zee, Ik zal je zoeken, ver, in vreemde landen, omdat ik twee keer bannelinge ben. Je verliest me, mijn liefste, verliest me.
Maja Panajotova
uit: Sofia blijft een mysterie
Liken en commentaar geven hieronder: wordt enorm geapprecieerd. En nog een verzoek: wil je deze nieuwsbrief doormailen naar twee vriendinnen/vrienden? Merci!
Die Hobbit-huisjes zijn prachtig! Fijn om te weten dat mensen ook nog met zulke dingen bezig zijn.
De cover is prachtig - veel beter dan de eerder voorstellen! En oh wat wou ik graag komen op 29 maart maar helaas met vakantie en te ver om op en af te komen anders was ik er zeker bij.