Ik vind de kerstvakantie een rare vakantie. Altijd en nu weer. Een vakantie die twijfelt: telt dit als vrije tijd of is het gewoon een opeenstapeling van halve verplichtingen en het plannen en organiseren van Secret Santa’s en schransfestijnen? En vinden we dat echt serieus gemeend leuk? Én het is dan nog eens allemaal gebaseerd op onze formidabele katholieke traditie. Én ons zoontje heeft voor de tweede kerstvakantie op rij de hele zooi ondergekotst. Enfin, wat ik wou zeggen:
gelukkig nieuwjaar!
Zelf begin ik het jaar met een gaaf gebit, want ik ben van mijn blokjes vanaf! Ik heb bijna twee jaar een beugel gedragen omdat mijn tanden allemaal naar elkaar wezen. Maar nu ben ik weer een prachtig exemplaartje van de mensheid. Dank aan mijn geniale tandarts.
Deze nieuwsbrief telt nu meer dan 3000 abonnees. Welkom aan iedereen die er nieuw bijgekomen is. Welkom ook als je deze brief net ontdekt hebt in je spambox in juni 2032.
In deze nieuwsbrief:
⭕️ de schrijfster die ik interviewde in de bibliotheek van Hasselt en die naast de bib geboren werd
⭕️ Jos de Labradoodle
⭕️ mijn goede voornemens voor 2025
Welkom bij drie dingen.
ding 1: podcast
drie boeken #274: Margot Vanderstraeten
De nieuwe aflevering van de podcast ‘drie boeken’ is de opname die ik onlangs in de bibliotheek van Hasselt maakte met de schrijfster die naast de bib geboren werd: Margot Vanderstraeten. Zij heeft Mazzel Tov en Wij, Roma geschreven, waarin ze ons eerst de Joodse gemeenschap en daarna de Roma leert kennen. We hadden een heerlijk gesprek waarin het veel over eten ging en soms ook een beetje over boeken.
al gehoord? (verschenen tijdens de kerstvakantie)
drie boeken #272: Bruno Vanden Broecke
We kennen hem als Dirk Porrez in Safety First en als Sammy Tanghe in Het Eiland. Ik was thuis in Borgerhout bij acteur Bruno Vanden Broecke en zijn Labradoodle* Jos. Ik vroeg welke drie boeken we volgens hem moeten gelezen hebben (Bruno, niet Jos). Hij besprong mij enthousiast van zodra ik binnenkwam (Jos, niet Bruno).
drie boeken #273: Emma Bale
Thuis bij zangeres Emma Bale in Antwerpen. Ze vertelt over de gitaarleraar op wie ze verliefd was en van wie ze haar eerste keuzeboek cadeau kreeg. En over het non-fictieboek dat acteur Kevin Janssens haar aanraadde na een relatiebreuk. En ze doet iets wat nog niemand vòòr haar in de podcast deed: twee boeken van dezelfde schrijver kiezen.


Goed voornemen 1
Boeken lezen. Ik ga goede boeken lezen in 2025. Ik weet nog niet of ik mijn voornemen van 2023 zal heroppikken dat in 2024 compleet verloren is gegaan: klassiekers lezen. Ik weet het nog niet. Maar boeken lezen, dat zeker. Doe je mee?
ding 2: tentoonstellingen
Michaël Borremans en Nick Cave in Voorlinden
Afgelopen kerstvakantie heeft mij naar drie tentoonstellingen gebracht. Ik heb de grote Ensor-show gezien in het KMSKA in Antwerpen. Ok. En ik ben met de familie naar Museum Voorlinden vlakbij Den Haag gereden om daar twee tentoonstellingen te zien.
De duurste levende Belgische kunstenaar Michaël Borremans stelt er recente werken tentoon. En het museum blijkt de serie duivelsbeeldjes van Nick Cave te hebben gekocht. Die Nick Cave de week voordien zelf officieel kwam inplassen. (filmpje op instagram) Ze staan nu tentoongesteld in een zaaltje met twee aandachtige bewakers want voor je het weet heeft een Nick Cave-fan één van de duivelse schatten in haar totebag gepleurd. Het filmpje in het zaaltje ernaast, waarin SMAK-directeur Philippe Van Cauteren Nick Cave interviewt, duurt langer dan de tijd om de beeldjes te bekijken, maar dat heeft mij niet gestoord.
Nick Cave is in Voorlinden te zien tot 9 maart, Michaël Borremans tot 23 maart.


Goed voornemen 2
overgetypt
uit de heerlijke nieuwsbrief Incidental Comics van Grant Snyder:



ding 3: gelezen
Lize Spit: Autobiografie van mijn lichaam
Ik heb (eind vorig jaar nog) Autobiografie van mijn lichaam van Lize Spit gelezen. Een boek dat overrompelt omdat het zo persoonlijk is. We kennen Lize Spit als de schrijfster van twee dikke, strak gecomponeerde en perfect uitgevoerde romans. Met telkens een verhaal dat enkele linken met haar eigen leven vertoont maar ruim voldoende afstand bewaart. Dit boek gooit alle afstand radicaal overboord.
In het boek vertelt Lize Spit over de ziekte van haar moeder. De herinneringen voeren terug naar haar kindertijd, naar de relatie met haar ouders. Na het lezen van dit boek heb je het gevoel dat je Lize Spit van binnen en van buiten kent. Het gaat over het vel op haar benen, haar schimmelinfectie, haar suikerziekte, de vorm van haar borsten, de reden waarom ze een dotje draagt. Over haar eerste seks, haar relatie met Rob van Essen, haar vorig lief, haar familie. En over alles heen ligt een diepe schaamte over haar lichaam.
Autobiografie van mijn lichaam is een merkwaardig boek omdat Lize Spit nog weinig te fantaseren overlaat. Alsof ze de extreme schaamte wil teniet doen met een extreme openheid. Zo extreem dat je je afvraagt: waar gaat Lize de volgende keer nog over schrijven? Fascinerend boek.
Goed voornemen 3
Hard werken aan het boek van de podcast: het boek heet ‘103 boeken die je gelezen moet hebben’ en het moet verschijnen in 2025. Wat erin gaat staan? Dat zien we nog wel. Het zal over de podcast gaan, dat is zeker. Ik begin er gisteren aan.
Vragen/reacties
Beste Wim
⭕️ Het maakt mij immens gelukkig om boekenliefhebbers/leesfanaten te horen vertellen welke 3 boeken we "moeten" lezen. Hun enthousiasme is vaak besmettelijk.🙂 Het is ondertussen zover gekomen dat ik elke nieuwe aflevering dinsdagochtend reeds rond 4.00u beluister. Ik kan niet wachten... (Gerda via mail)
⭕️ En toch had ik heel graag willen weten welke boeken Jos had aanbevolen 😅 (riccardonl op instagram over ‘drie boeken’ met Bruno Vanden Broecke en zijn hond Jos)
wat ik nu aan het lezen ben
⭕️ Rik Van Puymbroeck: Treurwil
⭕️ Bart Moeyaert: Een ander leven
koop een pakket kaartjes van ‘drie boeken’
Steun de podcast drie boeken en koop een pakketje van zes kaartjes met telkens een boekenquote uit de podcast: van Freek Braeckman, Leen Demaré, Raf Walschaerts, Admiral Freebee, Herr Seele en mijn dochter Roos Oosterlinck toen ze 9 was. De achterkant van elk kaartje is niet bedrukt. Een pakje van 6 kaartjes kost 12 euro (plus verzendingskosten).
Goed voornemen 4
(er is helaas geen goed voornemen 4)
Nog één ding
Een nieuw jaar III
Zoals wij eigenaar zijn van de woorden bezitten wij huis, tuin en kinderen, plaats makend voor nieuwe gebruikers. Van ons rest een voetstap in aarde, een kus op een kinderwang. Wij moeten lippen laten bevriezen, ogen ontsteken. Wij hoeden de hersenen, dragen een trog vol herinnering fier op de hals. Schatten zeulen we onwetend naar een einder. Hoe voorzichtig wij zijn. Hoe wij oppassen ook dit jaar weer niet om te vallen, niet te gaan liggen, niet schreeuwen, nog niet.
Anna Enquist
uit: De tweede helft
Wil je een hartje geven aan deze nieuwsbrief? Commentaar is ook welkom! Wat ben jij aan het lezen? Reacties op de nieuwsbrief? Merci!
*Ik heb niet opgezocht of het merk Labradoodle echt bestaat, maar ik vermoed dat Bruno Vanden Broecke niet gelogen heeft over zijn eigen hond. Opmerkingen graag in de comments danku groetjes
Wat een leuke brief
Dat is wel een gerief
Een plezier om te lezen
Dat stopt even het beven (van de koude)
Een knop om met een app te betalen is een tip
Dan kan je jezelf noemen hip
Dankjewel
De podcast zit wel goed in zijn vel
Altijd fijn het nieuws op je brief te lezen Wim: plezant, relevant én hartverwarmend!
Aanrader: 'De ogen van Mona' (Thomas Schlesser)
Dirk Vandewiele