#78 Literaleuteren
Welkom bij de nieuwsbrief ‘drie dingen’, waarin ik vertel over mijn podcast ‘drie boeken’, opnames voor publiek aankondig, boekentips geef en er af en toe iets persoonlijks tussengooi. Blij dat je meeleest.
Afgelopen weekend stonden de kranten vol Gwennie Debergh (drie boeken aflevering 230). Zij is de weduwe van Jeroen Brouwers en viert de gloednieuwe publicatie van de correspondentie van haar man met uitgever Geert van Oorschot. Een boek waar ik bijzonder benieuwd naar ben.
De afgelopen week heeft David Van Reybrouck helaas ons podcastgesprek op Boektopia in de herfstvakantie moeten annuleren. Mijn geweldige nieuwe gast - zelfde moment, zelfde Boektopia - vind je hieronder.
Nog in deze nieuwsbrief:
⭕️ het boek dat ik voorlas aan mijn zoontje Bo
⭕️ een bijzondere aflevering van de podcast: mijn gast leest geen enkel boek (in de strikte betekenis van het woord)
⭕️ de beste literaire outfit die je ooit zag
⭕️ primeur: een patat die lijkt op de snuit van een hondje
Welkom bij drie dingen.
voor een wanhopige vader (of moeder)
Ben je op zoek naar een cadeautje voor een toekomstige/jonge/wanhopige vader of moeder? Ik schreef een tijd geleden een boek over mijn avonturen als vader van Roos en Bo. Bestel je exemplaar hier. Ik schrijf er met plezier een opdracht in.
ding 1: podcast
drie boeken #262: Kathleen Boogmans
Een bijzondere aflevering van de podcast ‘drie boeken’: mijn gast is slechtziend, bijna blind, ze is gek op lezen en zegt dat poëzie haar de wereld teruggeeft.
Kathleen Boogmans vroeg mij om naar de schitterende bibliotheek Het Predikheren in Mechelen te komen, waar ze slechtzienden aan de slag helpt met luistermateriaal.
Ze vertelt over haar ontmoeting met twee van haar favoriete Nederlandse schrijvers, over haar eigen poëzie, en over het moment dat ze luisterboeken leerde kennen. Ik vraag haar of ze graag in boekhandels komt.
"Ik heb nog herinneringen aan goed zien. Ik weet nog perfect hoe mijn bladwijzer eruitzag toen ik een kind was: het was roze gekarteld papier met roosjes erop en er zat een vergrootglaasje in."
P.S.: literaleuteren is Kathleens eigen term voor: heerlijk oneindig doorkletsen over boeken en literatuur.
De Luisterpuntbibliotheek
Slechtziende of blinde personen denken soms onterecht dat lezen niks meer voor hen is. Via de Luisterpuntbibliotheek kan je gratis boeken beluisteren die vrijwilligers ingelezen hebben.
Hier vind je enkele lezers aan het woord.
Hier vind je hoe je boeken kan beluisteren.
drie boeken op Boektopia: Lara Taveirne
Op vrijdag 1 november praat ik om 11u30 op Boektopia in Kortrijk met schrijfster Lara Taveirne. Het is een opname voor publiek van de podcast ‘drie boeken’. Voor deze opname heb je een toegangsticket voor Boektopia nodig. Zeer welkom!
(Deze opname vervangt de eerder aangekondigde opname met David Van Reybrouck. Hij moet om praktische redenen annuleren.)
ding 2: doctor
boekenkleed
Literatuurwetenschapster Lore De Greve won vorige week brons op de Vlaamse PhD Cup, een wedstrijd voor gepromoveerde doctors. Ze heeft voor haar doctoraat professionele en online literaire kritieken met elkaar vergeleken. Lees in Eos over het doctoraat van Lore. De prijs voor mooiste outfit won ze met de vingers in de neus:
ding 3: boekentip
Koning van Katoren
Ik heb Koning van Katoren van Jan Terlouw als kind gelezen. Nu heb ik het voorgelezen aan mijn zoontje Bo (8 jaar), ‘s avonds voor het slapengaan, in het weekend meestal. Ik was vergeten (of heb nooit geweten) hoe slim dit boek is, de lagen die het bevat.
Koning van Katoren is het verhaal van Stach, die koning wil worden van het land waar hij woont. Hij wordt tegengewerkt door de raad van ministers, die hem onmogelijke opdrachten geven. Telkens moet hij naar een gemeente om een plaatselijk probleem op te lossen.
Het boek zit sterk in elkaar. De verschillende opdrachten en hoofdstukken zijn spannend en goed bedacht, én bieden voor de volwassen lezer ook telkens iets meer: de problemen in de dorpen blijken te gaan over zaken als milieuvervuiling, wapenhandel, eerlijke gezondheidszorg, geloof, zingeving.
Zo bewegen de tientallen kerken in het stadje Uikumene en vernietigen ze andere gebouwen op hun pad. Stach komt op het idee om de kerken te laten samenkomen tot één groot kerkgebouw. Er is ook het stadje Smook waar de mensen te hard werken om te ontkomen aan de luchtvervuiling, er is het stadje waar iedereen ziek wordt en enkel kan verzorgd worden door de speciale artsen die het geheime recept van de medicijnen kennen.
Mijn zoontje Bo heeft ademloos zitten luisteren; ik heb ademloos voorgelezen. Eén keer letterlijk, in het verhaal van tovenaar Pantaar, bij één scène die ik niet had zien aankomen en die mij de adem benam. Koning van Katoren is een onvergetelijk boek en een grote aanrader.
hoe is het nog met? (gasten van de podcast)
🟥 Comedian Alex Agnew (aflevering 187) en kompaan Andries Beckers gaan met hun podcast Welcome To The AA op tournee: De Parking Tour 2025. Lol. Koop hier je tickets.
🟥 Schrijfster Aya Sabi (aflevering 216) heeft een bijdrage geschreven voor het magazine Vrouwen van papier: Guido Gezelle. Daarin krijgen de vergeten vrouwelijke correspondenten van Guido Gezelle een stem: baronessen, dienstmeisjes, religieuzen, zakenvrouwen, Engelse immigranten en biechtelingen met wie Guido Gezelle correspondeerde. Aya Sabi liet zich samen met haar collega’s inspireren door egodocumenten van deze vrouwen. Vrouwen van papier is ook een podcast (één aflevering) én een tentoonstelling die op donderdag 24 oktober 2024 opent in Bibliotheek Brugge. Drukdruk.
Boris Johnsons boek met vertraging in Brussel… door de Brexit
Ex-premier van Groot-Brittannië Boris Johnson heeft zijn memoires uit: Unleashed. Hij is als Brexiteer bij de release van zijn boek geconfronteerd met een vervelende bijkomstigheid: zijn boek was de eerste dagen voor geïnteresseerde medewerkers van de EU in Brussel onvindbaar. De vertraging kwam… door de Brexit. Lol. Volgens een medewerker van boekhandel Waterstones in Brussel doen Britse boeken er sinds de Brexit een week langer over om Europa te bereiken. Ook hilarisch-pijnlijk lezenswaardig: Everyone Boris Johnson throws under the bus to sell his new book.
wat ik nu aan het lezen ben
⭕️ Julie Cafmeyer: De collectieve inzinking van de familie Hofmeyer
Nog één ding
Voor de liefste onbekende
Wat ben ik blij dat ik je nog niet ken. Ik dank de sterren en de maan dat iedereen die komt en gaat de diepste sporen achterlaat, behalve jij, dat jij mijn deuren, dicht of open, steeds voorbijgelopen bent. Het is maar goed dat je me niet herkent. Kussen onder straatlantaarns en samen dwalen door de regen, wéér verliefd zijn, wéér verliezen, bijna sterven van verdriet - dat hoeft nu allemaal nog niet. Ik ben nog niet aan ons gehecht. Ik kijk bepaald niet naar je uit. Neem de tijd, als je dat wilt. Wacht een maand, een jaar, de eeuwigheid en één seconde meer - maar kom, voor ik mijn ogen sluit.
Ingmar Heytze
uit: Voor de liefste onbekende. Bijna alle gedichten.
Dank om deze nieuwsbrief te liken. Wil je hem ook doormailen naar je favoriete vriendinnen/vrienden? Merci!