#62 Thuis bij Michel Houellebecq
Ik ben net terug van een trip naar een stad waar ik het échte Grand Hotel Europa gevonden heb. (zie foto) Omdat ik nu plakkerig, toeristisch en uitgeput ben: in de volgende nieuwsbrief details, tips en literaire linken. (Al vind je wel al een hint in deze editie.)
Welkom bij ‘drie dingen’ met:
🔴 het verhaal waarop ik gehoopt had, het antwoord op één van de grote literaire fascinaties van onze tijd: thuis bij Michel Houellebecq (ik niet, mijn gast in de podcast)
🔴 welkom bij een opname van ‘drie boeken’ binnenkort in een oude cinema
🔴 toch een kleine aandacht voor de 80ste verjaardag van Boudewijn De Groot
🔴 Stephen King tegen James Patterson: the ultimate battle!
Hop, lezen maar.
ding 1: podcast
drie boeken #240: Dirk De Wachter
Eén van de grote literaire mysteries en fascinaties van onze tijd, is de Franse schrijver Michel Houellebecq. In zijn boeken gaat hij verschrikkelijk tekeer tegen de maatschappij zoals ze nu evolueert. Wat ik mij als grote Houellebecq-lezer afvraag (en velen met mij): hoe is de schrijver in het echt? Heeft hij in zijn werk een soort façade gecreëerd? Schept hij een interessant beeld van zichzelf of is hij écht zo? Er zijn niet veel mensen die het antwoord kennen op deze vraag. Psychiater Dirk De Wachter is één van hen. Hij bezocht Houellebecq thuis in zijn appartement in Parijs.
Ik sprak De Wachter voor de nieuwe aflevering van de podcast drie boeken. We hadden afgesproken in zijn kantoor in Kortenberg, waar hij ook zijn patiënten ontvangt.
"Ik hoop mijn werk te kunnen doen tot mijn 94, omdat ik vind dat je op tijd moet kunnen stoppen."
Dirk De Wachter vertelt in deze aflevering dus over zijn bezoek aan schrijver Michel Houellebecq in Parijs. Hij vertelt uitgebreid over de mail die hij onverwacht van hem kreeg, het bezoek aan zijn appartement, hoe hij gevraagd werd om te blijven eten, waarover de gesprekken gingen, en hoe het allemaal wat uit de hand liep.
Nog in de podcast:
🔴 welk boek hem psychiater deed worden
🔴 welk boek hij las tijdens de chemosessies die hij moest ondergaan
🔴 welk boek volgens hem de grootste roman van de 20ste eeuw is
fantastische kettingreactie
Je doet mij een plezier met deze nieuwsbrief te liken, en hem door te sturen naar twee vriendinnen/vrienden/Dirk De Wachterfans. Waarop zij hem ook weer kunnen doorsturen, enzovoort tot in het oneindige, met andere woorden: ik reken op een onnoemelijk succesvolle kettingreactie. Dankzij u.
ding 2: opname in oude cinema
de drie boeken van Mathias Sercu
Wat zijn de favoriete boeken van acteur en regisseur Mathias Sercu? Is hij een lezer? Op zondag 23 juni ben je om 10u30 welkom in Lichtervelde voor een opname voor publiek van de podcast ‘drie boeken’.
Ons gesprek vindt plaats in het gebouw van de oude Cinema De Keizer (nu Cultuurhuis De Keizer) in Lichtervelde: in bar Agnes, genoemd naar de dochter van bioscoopuitbater Gerard Debaillie. Agnes overleed in 2012.
Als grote liefhebber van oude bioscopen, kijk ik ernaar uit om een opname van ‘drie boeken’ te doen op deze unieke plek. En uiteraard ben ik razend benieuwd naar de boeken die Mathias zal kiezen. Een ticket kost 10 euro. De plaatsen zijn beperkt. Schrijf je hier in.
Kids With Buns
Ik had Kids With Buns te gast in mijn radioprogramma op Willy. Het was IDAHOT (Internationale dag tegen holebifobie en transfobie maar dan in tengels dan klopt de afkorting beter). Amber Piddington en Marie Van Uytvanck kwamen vertellen over hun moeilijke coming out - hoe bij hen allebei iemand anders hen outte als gay. Daarover gaat ook hun nieuwe single Nothing New. Topmadammen. Merci om dat allemaal bij mij te komen vertellen.
ding 3: gelezen
James Patterson by James Patterson
James Patterson is de meest succesvolle schrijver van de planeet. Succesvoller dan J.K. Rowling, en dat wil wat zeggen. Patterson schrijft thrillers, véél thrillers, én kinderverhalen. Hij heeft enkele jaren geleden een boek over zijn eigen leven en carrière geschreven, dat ik vorige zomer oppikte in een giga vestiging van Barnes & Noble in Los Angeles.
In James Patterson by James Patterson vertelt hij hoe hij als baas van een reclamebureau besliste om schrijver te worden. Over zijn book tours, zijn familie, zijn collega's, zijn discipline, zijn samenwerking met president Bill Clinton.
De belangrijkste schrijftip in dit boek: werk met een outline. Schrijf op voorhand alles op wat er in het verhaal moet gebeuren. Maak met andere woorden een soort ultieme structuur waarin alles al staat wat belangrijk is voor het boek.
twee top-thrillerschrijvers over hun craft
Eerder las ik het boek On Writing van collega-thrillerschrijver Stephen King, dat meer en dieper over het schrijfproces gaat. Kings grootste schrijftip: Story. Story. Story. Alles dient om het verhaal te vertellen. Schrap alles wat niet in functie van het verhaal staat.
James Patterson by James Patterson is anekdotischer en oppervlakkiger, On Writing van Stephen King is beter en interessanter. Bovendien gaat de stijl van Patterson na een heel boek over zichzelf een beetje op de zenuwen werken, die van Stephen King niét. Ik zeg het maar.
Poll
Vorige week was mijn gast in de podcast ‘drie boeken’ Dalilla Hermans. De aflevering heet officieel Dalilla Hermans BIS; het was de eerste keer dat ik terugkeerde naar een podcastgast, voor een tweede gesprek.
Naar aanleiding hiervan vroeg ik in de wekelijkse poll op de instagram van ‘drie boeken’: Welke eerdere gast uit ‘drie boeken’ wil jij graag opnieuw horen?
Het resultaat:
2. Steven Van Ammel, Melissa Giardina, Roos Oosterlinck, Annelies Moons, Maartje Swillen
3. alle andere gasten van de podcast
boekenquotes uit de podcast
Mijn gasten in de podcast krijgen een pakje kaartjes van ‘drie boeken’ cadeau (als ze braaf geweest zijn). In afwachting dat jij mijn gast wordt, kan je nu al een pakje bestellen: 6 kaartjes met de mooiste boekenquotes van gasten uit de podcast.




wat ik nu aan het lezen ben
⭕️ Haruki Murakami: Waarover ik praat als ik over hardlopen praat
⭕️ Franz Kafka: Het kasteel
⭕️ Jan Terlouw: Koning van Katoren
Nog één ding
Welterusten meneer de president
Meneer de president, welterusten Slaap maar lekker in je mooie witte huis Denk maar niet te veel aan al die verre kusten Waar uw jongens zitten, eenzaam, ver van thuis Denk vooral niet aan die zesenveertig doden Die vergissing laatst met dat bombardement En vergeet het vierde van die tien geboden Die u als goed christen zeker kent Denk maar niet aan al die jonge frontsoldaten Eenzaam stervend in de verre tropennacht Laat die bleke pacifistenkliek maar praten Meneer de president, slaap zacht Droom maar van de overwinning en de zege Droom maar van uw mooie vredesideaal Dat nog nooit door bloedig moorden is verkregen Droom maar dat het u wel lukken zal dit maal Denk maar niet aan al die mensen die verrekken Hoeveel vrouwen, hoeveel kinderen zijn vermoord Droom maar dat u aan het langste eind zult trekken En geloof van al die tegenstand geen woord Bajonetten met bloedige gevesten Houden ver van hier op uw bevel de wacht Voor de glorie en de eer van het vrije westen Meneer de president, slaap zacht Schrik maar niet te erg wanneer u in uw dromen Al die schuldeloze slachtoffers ziet staan Die daarginds bij het gevecht zijn omgekomen En u vragen hoe lang dit nog zo moet gaan En u zult toch ook zo langzaamaan wel weten Dat er mensen zijn die ziek zijn van geweld Die het bloed en de ellende niet vergeten En voor wie nog steeds een mensenleven telt Droom maar niet te veel van al die dode mensen Droom maar fijn van overwinning en van macht Denk maar niet aan al die vredeswensen Meneer de president, slaap zacht
tekst: Lennaert Nijgh
vertolking: Boudewijn de Groot, die maandag 80 is geworden
Liken en commentaar geven hieronder: wordt enorm geapprecieerd. En nog een verzoek: wil je deze nieuwsbrief doormailen naar twee vriendinnen/vrienden? Merci!