#71 74.000.000 luisteraars weten waarom
Het is het begin van een nieuw radioseizoen. (Een volledig kalenderjaar min de maanden juli en augustus, dat noemen wij een radioseizoen. Soit.) Ik presenteer weer elke werkdag van 16 tot 19u op Willy. In de nieuwe aflevering van de podcast ‘drie boeken’ heb ik een collega-Willy-presentator te gast: Marcel Vanthilt.
Nieuw radioseizoen? Nieuw schooljaar! Onze dochter Roos zit nu in het middelbaar. Ik heb haar de eerste ochtend met een knoop in mijn maag afgeleverd. Ze heeft de eerste dag meteen op eigen houtje het aardrijkskundelokaal gevonden, meldde ze trots.
In deze nieuwsbrief:
⭕️ de vijf beste romans die ik in de grote vakantie las.
⭕️ een ode aan de onderwijzer
⭕️ de uitdrukking een pleiade aan artiesten eindelijk uit de sloot gehaald
Welkom bij drie dingen.
Ik was ook al even in de Boekentoren in Gent om de opname met Tom Lanoye volgende week voor te bereiden. Een adembenemende plek, elke keer als ik er kom, zelfs ‘gewoon’ beneden in de kantoren.
ding 1: podcast
drie boeken #255: Marcel Vanthilt
Marcel Vanthilt kennen we allemaal als tv-presentator en als zanger van Arbeid Adelt! Hij is nu mijn collega op Willy: hij presenteert elke maandag vanaf 19u op de radio. Zijn passie voor muziek, zijn enthousiasme, zijn luidruchtigheid zijn legendarisch.
Voor de podcast ‘drie boeken’ ging ik bij hem thuis langs in het centrum van Antwerpen. Hij vertelt welke boeken verboden waren in het Leopoldsburg waar hij opgroeide, hoe hij als kind fiches invulde in de bibliotheek in ruil voor enkele stripverhalen, hoe hij de literatuur ontdekte toen hij in Londen ging wonen.
Hij zegt dat hij toch niet altijd de vrolijke man is die hij lijkt, en het gaat over het moment dat hij het dichtst bij de dood stond. En ik zag dit gesprek als mijn kans om Marcel eindelijk uit te vragen over De Hermannen.
een pleiade aan artiesten
Ik kreeg deze zomer een massa artiesten op bezoek toen we met Willy op het terras van museum M in Leuven uitzonden. Een pleiade aan artiesten, zouden ze vroeger op Radio 2 gezegd hebben. Drie foto’s uit de vele hoogtepunten:
🔴 de comeback van Eden: Sofie Buyck en Roos Van Acker na 11 jaar terug samen
🔴 Milo Meskens op bezoek
🔴 Douglas Firs heeft een nieuw album uit: Happy Pt. 2. Hier vergezeld van saxofoniste en multi-instrumentaliste Manon Gögös.
ding 2: gelezen
mijn top 5 van juli en augustus
Dit zijn de vijf beste romans die ik in juli en augustus las:
László Krasznahorkai: Oorlog en oorlog. Lees hier waarom.
W.G. Sebald: Austerlitz. Vurig getipt door Stefan Hertmans in de Boekentoren.
Max Porter: Grief is the Thing with Feathers. Het boek van hem dat ik nog niet las. #Maxplainers
Tom Lanoye: Het goddelijke monster. Virtuoze Vlaamse klassieker van mijn volgende podcastgast.
Mohamed Choukri: Hongerjaren. Getipt door Amir Bachrouri in de podcast.
Zie je een tip die nuttig kan zijn voor een vriendin of vriend? Gebruik deze knop om de nieuwsbrief met haar of hem te delen:
ding 3: nieuw boek
Marc Buelens: 74.000.000 Trumpstemmers weten waarom
Ik ben het zo beu om te horen wat voor een idioot Donald Trump wel is. Ik weet dat al, het interesseert mij niet om het nog eens in de krant te zien staan, ik word er ongedurig van. Ik wil veel liever: begrijpen waarom zoveel Amerikanen op hem stemmen. Welke knopjes hij indrukt, wat daar precies gebeurt.
Professor Marc Buelens heeft een boek geschreven waarin hij precies dat doet: 74.000.000 Trumpstemmers weten waarom. Na enkele reizen door ‘Trumpland’ tracht hij ons in dit boek het succes van Trump te doen begrijpen: waarom kiezen zoveel Republikeinen voor Donald Trump, op basis van welke overtuigingen doen ze dat?
Hij vertelt hoe hij met zijn zoon Steven in de staat Wyoming in een sneeuwstorm belandde, en plots begreep waarom de (zeer Republikeinse) bewoners van die staat zoveel belang hechten aan hun auto’s: zonder auto kun je daar geen kant op.
Marc Buelens schrijft over de beroepen die Republikeinse kiezers heel vaak uitoefenen: elektricien, trucker, politie. Universiteitsprofessoren zijn meestal democraten. Hij geeft een korte geschiedenis van de Verenigde Staten vanuit Republikeins standpunt.
En dan identificeert hij de vier grote ‘zonnen’ die schitteren aan het firmament van de Republikeinen: vrijheid, succes, god en business. Het vrije individu staat centraal; de mens is sterk genoeg om voor zichzelf te zorgen. Marc Buelens schrijft slim, informerend en grappig, vaak met een licht ironische ondertoon.
Na het lezen van dit boek ‘voel’ je hoe Republikeinse Amerikanen denken. Marc Buelens laat ons écht het standpunt van ‘de andere kant’ zien. Hij doet een oprechte poging om de Trump-stemmers te begrijpen. Ik heb nog niemand dit zien doen. Alleen hun standpunt over god, daar snap ik nog steeds geen snars van, dat krijgt zelfs Marc Buelens niet voor elkaar.
Marc Buelens was mijn gast in aflevering 51 van de podcast ‘drie boeken’. Disclaimer: wij kennen elkaar al heel lang en zijn goed bevriend. Geloof dus niks van wat hierboven staat.
waar ik blij van word
🔴 dit uitzonderlijke interview van Michèle Cuvelier (drie boeken aflevering 145) met Nick Cave. Aanleiding: het nieuwe album Wild God van Nick Cave & The Bad Seeds. Zij met haar prachtige Engels. Hoe ze hem doet lachen. De energie tussen hen beiden. Ik heb Nick Cave nog nooit zo gezien. Bekijk het gesprek hier.
🔴 deze column van professor management aan de University of New South Wales in Sydney Frederik Anseel in De Tijd, waarin hij één advies geeft aan jonge mensen: leer ja zeggen!
🔴 deze audiodocumentaire levert podcastmaker Katoo De Langhe in Nederland de NTR Podcastprijs op, een aanmoedigingsprijs voor jonge audiomakers uit Nederland en België. Ze wint een gedeelde eerste prijs samen met Winter De Cock. Katoo was vier jaar lang mijn rechterhand voor de podcast ‘drie boeken’. In van voor het water laat Katoo slachtoffers van de watersnoodramp in Nederland aan het woord.
hoe is het nog met? (gasten van de podcast)
🟥 Zanger Guido Belcanto (aflevering 222) brengt een nieuw album uit: Tedere baldadigheden. Hij gaat ook op tournee. Op 4 oktober is de première in GC De Steenoven in Herzele. (try-out op 2 oktober)
🟥 In juli al verschenen maar nog niet gemeld: hoogleraar sociale en economische wetenschappen Ive Marx (aflevering 85) heeft Zero Poverty Society. Ensuring a Decent Income for All uit. Hij schreef het samen met sociologe Sarah Marchal.
🟥 Historicus Rik Van Cauwelaert (aflevering 108) komt op 15 oktober met een boek over de Vlaamse schrijver Filip De Pillecyn die in 1922 het Vlaamsgezinde blad Pallieter stichtte. Titel: De dwarsligger. Filip De Pillecyn in Pallieter, 1922-1928
Nog één ding
Onderwijzer
Je staat voor ons in de klas bij je tafel, bij je moedertaal bij je boeken, je hoedje en je tas je staat voor ons als een klein Jericho ook al heb je muren om je heen gebouwd heb je tanden van zilver en goud en al staan er wachters in al je torens er steekt een Rachab in je Toch blijf je sterk, al trekken we elke dag om je heen met de ark van de jeugd op onze schouders, met trompetten van lichtzinnigheid aan onze monden Toch blijf je werken, al verpulveren je muren op de zevende dag al stort je voorover ter aarde je zult niet klagen over je lot want Malherbe is je here en Totius je god
Antjie Krog
*Disclaimer: in tegenstelling tot wat de titel van deze nieuwsbrief suggereert, heeft ‘drie dingen’ (nog) géén 74 miljoen lezers. Weet jij iemand die de tips in deze nieuwsbrief ook nuttig kan vinden? Gebruik deze knop om de nieuwsbrief door te sturen: